Onderzoek naar ernstige complicaties bij een steunhartimplantatie
Eric de WaalBeste lezers,
Mijn naam is Eric de Waal, cardio-anesthesioloog in het UMC Utrecht. Al jarenlang ben ik gefascineerd door het feit dat ongeveer 35% van de mensen met een steunhart ernstige complicaties krijgt. Om dit probleem aan te pakken, heb ik onderzoek gedaan en ontdekt dat ontstekingsmediatoren in het bloed hierin een belangrijke rol spelen. Nu wil ik graag meer onderzoek doen om betere behandelingsmaatregelen te ontwikkelen.
Mijn reis begon in Antwerpen, waar mijn interesse in anesthesie voor hartoperaties ontstond. Sinds 1996 werk ik in het UMC Utrecht, waar patiënten met eindstadium hartfalen worden behandeld. Bij deze operaties maken we vaak gebruik van een hart-long machine en worden steunharten geïmplanteerd om de functie van het eigen hart te ondersteunen.
In mijn zoektocht naar financiering voor mijn onderzoek, ben ik gestart met het maken van unieke lampen, soms zelfs gemaakt van materialen die tijdens hartoperaties worden gebruikt. In eerste instantie gaf ik mijn zelfgemaakte lampjes vaak weg, maar gezien de beperkte financieringsmogelijkheden voor mijn onderzoek, ontstond het plan om ze te verkopen. Zo is het idee geboren om de opbrengst van deze unieke lampjes volledig te wijden aan mijn onderzoek.
Waarom is dit onderzoek zo belangrijk?
Hartfalen is een ernstige en veelvoorkomende ziekte, waarbij de knijpkracht van het hart vermindert. Ongeveer 1 op de 25 mensen in de westerse wereld leeft met hartfalen, en bij mensen ouder dan 65 jaar is dit zelfs 1 op de 10. Slechts 57% van de mensen leeft nog vijf jaar na de initiële diagnose. Harttransplantatie is de beste optie, maar helaas niet altijd mogelijk, wat leidt tot een groot tekort aan donorharten.
Een steunhart is een alternatieve oplossing, maar helaas ervaren veel patiënten ernstige complicaties na de operatie, zoals schade aan de bloedsomloop, de rechterhartkamer en de nieren. Met jouw steun wil ik onderzoeken hoe ontstekingsmediatoren tijdens de implantatie van het steunhart het afweersysteem beïnvloeden en hoe we deze complicaties kunnen voorkomen.
Waarom jouw hulp nodig is?
Hoewel het UMC Utrecht & WKZ hoogwaardige zorg bieden, is extra geld nodig voor verder onderzoek en innovaties in de zorg. Subsidies van de overheid en collectebusfondsen zijn beperkt, en daarom is uw steun onmisbaar. Veel onderzoek naar zeldzame ziekten en behandelingen ontvangt weinig financiële steun, waardoor veelbelovend onderzoek niet kan worden uitgevoerd.
Wetenschappelijk onderzoek vergt tijd en financiële middelen. Jouw bijdrage, hoe klein ook, draagt bij aan de vooruitgang in de behandeling van hartfalen. Elke donatie is van harte welkom.
Natuurlijk is het ook mogelijk om een lamp aan te schaffen. Als je interesse hebt, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via e-mail.
Samen kunnen we levens veranderen en bijdragen aan een betere toekomst voor patiënten met hartfalen!
Met vriendelijke groeten,
Eric de Waal, Cardio-anesthesioloog UMC Utrecht