U

Vrouwenhart (SCAD) Challenge

UMC Utrecht & Universiteit Utrecht
Afgesloten Je kunt niet meer doneren
van totaal € 50.000 (10%)

Challenge is geweest, maar donaties blijven nodig!

De SCAD Vrouwenhart-Challenge, bracht in oktober 2023 studenten, onderzoekers, artsen en patiënten samen in hun gezamenlijke strijd tegen de zeldzame hartziekte SCAD (spontane coronaire arterie dissectie), een aandoening die voornamelijk vrouwen treft. Hoewel de challenge zelf in 2023 plaatsvond en directe donaties via dit kanaal niet langer mogelijk zijn, blijft de noodzaak voor financiering ten behoeve van onderzoek naar deze en andere hartziekten bij vrouwen onverminderd groot. Jouw steun blijft belangrijk om de broodnodige vooruitgang in het onderzoek te blijven boeken. We nodigen iedereen die bij kan dragen, in welke vorm dan ook, uit om dit belangrijke werk te blijven ondersteunen en zo samen te werken aan een gezondere toekomst voor iedereen. Doneren kan nog steeds via onderstaande button:

Doneer nu

 

Met jouw bijdrage kunnen we meer onderzoek doen naar SCAD

 

Wat is SCAD?

SCAD staat voor spontane coronair arterie dissectie. Hierbij laten de verschillende lagen van de vaatwand los waardoor er een scheur in de kransslagader ontstaat, wat vaak leidt tot een hartinfarct. Deze ziekte is erg zeldzaam en 9 van de 10 patiënten zijn vrouw. Vaak zijn dit jonge vrouwen zonder risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

>75% van patiënten met SCAD zijn jonge vrouwen zonder risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

 

Het verhaal van Charlotte

Charlotte is 33 jaar, gezond, sportief. Geen risicofactoren. Onbezorgd. Tot maandagmorgen 5 september 2011. Het gaat niet goed met Charlotte en haar vriend Guido belt 112. Via een hartkatheterisatie via de lies wordt al snel duidelijk wat er aan de hand is. Er zat een scheur in mijn kransslagader. Het losgekomen weefsel blokkeerde mijn bloedtoevoer naar het hart. Ik had echt een hartinfarct.

 

Hoe gaat de SCAD challenge in zijn werk?

Het UMC Utrecht organiseert samen met de Universiteit Utrecht een SCAD Vrouwenhart challenge in het FC Utrecht stadion. Deze challenge is bedoeld voor 400 studenten geneeskunde en biomedische wetenschappen. De studenten gaan in de maanden oktober en november onder professionele begeleiding samenwerken om onderzoeksplannen te maken voor SCAD. In 2024 wordt het winnende voorstel ook echt uitgevoerd in het UMC Utrecht door studenten. Op deze manier bundelen we de krachten om een oplossing voor SCAD te vinden.

Bekijk alle
25-03-2024 | 19:55 Mijn leidinggevende, twee jaar jonger dan ik, ogenschijnlijk kerngezond, heeft net SCAD gehad. Ik ben me kapot geschrokken. Veel meer onderzoek is nodig, vooral onder vrouwen. Weg met alleen maar die reference man!
21-03-2024 | 07:03
21-03-2024 | 06:35
20-03-2024 | 19:08
20-03-2024 | 13:26