Hart- en vaatziekten bij vrouwen

We willen hart- en vaatziekten bij vrouwen sneller ontdekken en beter behandelen. Dat is hard nodig, want bij vrouwen is dit een ernstig probleem. Dagelijks sterven in Nederland zelfs 57 vrouwen aan hart- en vaatziekten. Als we niks doen, nemen deze aantallen alleen maar toe. Onderzoekers van UMC Utrecht werken aan een oplossing.

SCAD

Een van de onderzoeksgebieden richt zich op Spontane Coronair Arterie Dissectie (SCAD), een zeldzame maar ernstige aandoening die voornamelijk jonge vrouwen treft. SCAD veroorzaakt een scheur in de kransslagader doordat de lagen van de vaatwand van elkaar loslaten, wat vaak leidt tot een hartinfarct. Opmerkelijk is dat meer dan 75% van de patiënten met SCAD jonge vrouwen zijn die geen traditionele risicofactoren voor hart- en vaatziekten vertonen, zoals hoge bloeddruk, cholesterolproblemen of een ongezonde levensstijl. Dit benadrukt de noodzaak voor specifiek op vrouwen gerichte onderzoek en behandelingen.

Onderzoek hart- en vaatziekten bij vrouwen

Het onderzoek naar SCAD en andere hart- en vaatziekten bij vrouwen is cruciaal voor het ontwikkelen van effectievere diagnosemethoden en behandelingen. Door de unieke aspecten van vrouwelijke hart- en vaatziekten te begrijpen, kunnen medische professionals betere zorg bieden en de overlevingskansen van vrouwen aanzienlijk verbeteren. Ondanks de voortgang die al is geboekt, is er nog veel werk aan de winkel. Steun aan onderzoek voor hart- en vaatziekten bij vrouwen en bewustwording van de unieke risico's en symptomen van hart- en vaatziekten bij vrouwen zijn essentieel om de gezondheid en het welzijn van vrouwen overal te verbeteren.

Bekijk alle
06-04-2024 | 13:18 Vrouwen verdienen gelijke kansen
05-04-2024 | 08:27
29-03-2024 | 12:11
25-03-2024 | 19:55 Aan: Vrouwenhart (SCAD) Challenge Mijn leidinggevende, twee jaar jonger dan ik, ogenschijnlijk kerngezond, heeft net SCAD gehad. Ik ben me kapot geschrokken. Veel meer onderzoek is nodig, vooral onder vrouwen. Weg met alleen maar die reference man!
21-03-2024 | 07:03 Aan: Vrouwenhart (SCAD) Challenge